Organisaatiomme on määritellyt toimintatavat henkilöstön digiturvaosaamisen ylläpitämiseen. Näihin voi liittyä mm. seuraavia asioita:
Koulutus keskittyy kullekin työroolille oleellisimpiin digiturvateemoihin, mutta sisältää tarpeeksi usein myös kaikkia työntekijöitä koskevat "perusasiat":
Organisaatio parantaa tietoturvakoulutustaan kehittämällä roolikohtaisia moduuleja, tarjoamalla tietotekniikkahenkilöstölle turvallisen järjestelmänhallinnan kursseja, tarjoamalla OWASP Top 10 -haavoittuvuuskoulutusta kehittäjille ja tarjoamalla kehittynyttä tietoisuutta sosiaalisesta manipuloinnista korkean riskin tehtävissä toimiville.
Organisaatio vahvistaa tietoturvatilannettaan kouluttamalla työntekijöitä ohjelmistopäivitysten tärkeydestä, opastamalla heitä päivitysten tarkistamisessa ja tunnistamalla automaattisten prosessien virheet. Selkeät raportointimenettelyt, reaalimaailman simulaatiot ja ennakoivan tapahtumiin reagoimisen kulttuurin edistäminen parantavat entisestään henkilöstön kykyä ylläpitää järjestelmien turvallisuutta ja puuttua nopeasti mahdollisiin haavoittuvuuksiin.
Organisaatio lisää tietoturvatietoisuutta kouluttamalla työntekijöitä parhaista käytännöistä arkaluonteisten tietojen turvalliseen käsittelyyn, osoittamalla kannettavien laitteiden katoamisen riskit, opastamalla turvallista asiakirjojen jakamista ja lisäämällä tietoisuutta julkisen jakamisen sudenkuopista. Säännölliset tietoturvaharjoitukset ja avoimet tapahtumailmoituskanavat vahvistavat entisestään tietojen suojaamisen tärkeyttä.
Organisaatio parantaa turvallisuuskulttuuria kehittämällä kattavaa koulutusmateriaalia, vaatimalla perehdyttämiskoulutusta ja vuosittaista kertauskoulutusta sekä räätälöimällä koulutustilaisuuksia rooleittain ja osastoittain. Se päivittää säännöllisesti koulutussisältöä ja seuraa osallistumista vaatimustenmukaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi.
Organisaation ylimmän johdon ja riskienhallintajärjestelmästä vastaavien henkilöiden on osallistuttava asianmukaiseen tietoturvakoulutukseen. Koulutuksella varmistetaan, että heidän taitonsa ja tietonsa riittävät riskien määrittämiseen, kyberturvallisuuden hallintakäytäntöjen arviointiin sekä prosessin yleiseen hallintaan ja johtamiseen.
Johtoelimen olisi osallistuttava koulutukseen vähintään kahden vuoden välein, jotta heidän tietonsa ja taitonsa pysyvät ajan tasalla ja ajan tasalla. Koulutuksen olisi vastattava organisaation tarpeita ja oltava organisaation kyberturvallisuuspolitiikkojen mukaista.
Organisaatiolla on oltava henkilöstölle määritelty tietosuojaa koskeva koulutusohjelma. Koulutuksissa olisi otettava huomioon tietosuojatarpeet määriteltäessä koulutuksen laajuutta, tiheyttä ja sisältöä.
Kriittisillä alueilla työskentelevä henkilöstö (esim. IT-ylläpitäjät) on koulutettava ja opastettava ottaen huomioon heidän työnsä vaatimukset. Heille pitäisi järjestää erityisiä koulutuksia ja ohjeita.
Organisaatiolla tulee luoda menettely henkilöstöään koskevaa koulutusta ja ohjausta varten. Näihin menettelyiden tulisi sisältää ja kattaa ainakin seuraavat aiheet:
Koulutusohjelmassa olisi yksilöitävä tietyt työntekijäryhmät, jotka tarvitsevat tätä koulutusta, kuten järjestelmänvalvojat, tuotantohenkilöstö sekä henkilöt, joilla on pääsy asiakasverkkoihin.
Vastuullisen johdon on hyväksyttävä koulutusmenettely. Koulutus- ja tietoisuusohjelmat on toteutettava säännöllisesti ja erityisten tapahtumien yhteydessä. Varmista, että työntekijät tietävät, keneen ottaa yhteyttä tietoturva asioissa.
Organisaation henkilöstölleen järjestämistä digiturvakoulutuksista pidetään lokia. Lokin avulla voidaan osoittaa, millaisia täsmäpanostuksia organisaatio on tehnyt henkilöstön digiturvaosaamisen eteen.
Jokaisesta koulutuksesta voidaan kirjata ylös esimerkiksi:
Organisaation tulisi käyttää koulutusmateriaaleissaan todellisia skenaarioita tietoturvaloukkauksista henkilöstön kouluttamiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi. Simuloimalla todellisia häiriöitä työntekijät voivat paremmin ymmärtää mahdollisia riskejä, tunnistaa haavoittuvuuksia ja reagoida tehokkaammin todellisten häiriöiden aikana.
Organisaation täytyy muistuttaa työntekijöitä rooleistaan ja tietoturvavastuistaan. Muistuttamalla vahvistetaan henkilöstön tietoturvatietoisuutta, turvallisia toimintatapoja sekä heidän työrooliinsa liittyvien ohjeistusten sekä lakisääteisten vaatimusten noudattamista.
Organisaatiomme on määritellyt menettelyohjeet ja vastuut järjestelmien suojaamiseen haittaohjelmilta ja koulutetaan henkilöstöä suojauksien käyttöön sekä haittaohjelmahyökkäyksistä raportointiin ja niistä toipumiseen.
Ennen pääsyoikeuksien myöntämistä järjestettävä koulutus koskee uusien työntekijöiden lisäksi niitä, jotka siirtyvät uusiin tehtäviin tai rooleihin, etenkin kun henkilön käyttämät tietojärjestelmät sekä työrooliin liittyvät tietoturvavaatimukset muuttuvat merkittävsti työroolin vaihdoksen myötä. Koulutus järjestetään ennen uuden työroolin muuttumista aktiiviseksi.
Tiedottamalla yksiköitä heille tärkeimmistä digiturva-asioista ja heidän ymmärtämällään kielellä voidaan saavuttaa suuria edistysaskelia digiturvatasossa, kun henkilöstö ymmärtää paremmin miksi erilaisia käytäntöjä ja sääntöjä sovelletaan. Tiedotus voi olla sääntöjen jakelua pienissä paloissa, erilaisia kampanjoita (esim. ”tietoturvapäivä”), ohjelehtisiä, uutiskirjeitä, kilpailuja tai mitä tahansa.
Tietoturvatiedotuksesta voidaan myös käyttää nimitystä "tietoisuusohjelma".
Digiturvakoulutuksen tehokuutta arvioidaan säännöllisesti. Arviointiin voidaan sisällyttää mm. seuraavia näkökulmia:
Työntekijät ovat ennen pääsyoikeuksien myötämistä luottamukselliseen tietoon tai tietojärjestelmiin:
Digiturvamallissa kaikki vaatimuskehikkojen vaatimukset kohdistetaan universaaleihin tietoturvatehtäviin, jotta voitte muodostaa yksittäisen suunnitelman, joka täyttää ison kasan vaatimuksia.