Organisaation on ylläpidettävä listaa käytetyistä tietojärjestelmistä sekä tietojärjestelmille nimetyistä omistajista. Omistaja vastaa järjestelmän tietojen täydentämisestä sekä mahdollisista muista tietoturvatoimenpiteistä, jotka liittyvät tiiviisti järjestelmään.
Järjestelmiin liittyvä dokumentaatio sisältää mm. seuraavia tietoja:
Organisaatiolla tulisi olla määritelly ohjeet tietojärjestelmien yleisesti hyväksyttävälle käytölle sekä tarvittavien tunnistautumistietojen hallinnalle.
Tärkeäksi luokiteltujen tietojärjestelmien omistaja voi lisäksi määritellä, dokumentoida ja jalkauttaa tarkempia sääntöjä juuri tämän tietojärjestelmän käytöstä. Nämä saannöt voivat kuvata mm. tietoturvavaatimukset, jotka järjestelmän sisältävään tietoon liittyvät.
Organisaation on määriteltävä (tarkempien toimittajavastuita, -häiriöitä sekä pilvipalveluiden hankintaa koskevien käytäntöjen lisäksi), millä yleisillä periaatteilla se aikoo hallita pilvipalveluiden käyttöön liittyviä tietoturvariskejä.
Määritelmissä on otettava huomioon mm.:
Organisaatiolla on prosessi, jonka avulla ohjelmisto tarkastetaan ja hyväksytään ennen asennusta tai käyttöä. Prosessi sisältää ainakin seuraavat asiat
Tähän prosessiin olisi sisällyttävä myös erityistarkoituksiin käytettävien ohjelmistojen, kuten ylläpitotyökalujen, valinta.
Organisaatio pitää kirjaa tietojärjestelmän liittymistä muihin tietojärjestelmiin sekä liittymissä käytettävistä tiedonsiirtotavoista.
Dokumentaatio liittymien suhteen on katselmoitava säännöllisesti sekä järjestelmiin tehtävien muutosten jälkeen.
Organisaatio katselmoi säännöllisesti tietojärjestelmien teknistä vaatimuksenmukaisuutta organisaatiota koskevien vaatimusten kanssa.
Katselmoinnissa voidaan hyödyntää manuaalista toteutusta kokeneiden ammattilaisten toimista tai automatisoituja työkaluja (mm. tunkeutumistestaus).
Tekninen katselmointi on aina suunniteltava ja toteutettava osaavan ja ennalta hyväksytyn henkilöstön toimesta.
Organisaation on huolehdittava turhien ohjelmistojen, kuten sovellusten, järjestelmien apuohjelmien ja tietoverkkopalveluiden poistamisesta.
Organisaation täytyy huolehtia, että sen lisensoimat ohjelmistot:
Käsiteltäessä samalla varmistusjärjestelmällä eri omistajien tietoja, tarkastusoikeuden mahdollistavat erottelumenettelyt on toteutettava varmistusjärjestelmän liittymien ja tallennemedioiden osalta (esim. omistaja-/hankekohtaiset eri avaimilla salatut nauhat, joita säilytetään asiakaskohtaisissa kassakaapeissa/kassakaappilokeroissa).
Tietojärjestelmiin kohdistuvien, esimerkiksi auditointien aikana tehtävien, tarkistusten sekä muiden varmennustoimien tulee olla ennalta suunniteltuja ja sovittuja asianmukaisten testaajien sekä johdon kanssa. Tällä pyritään minimoimaan toimien vaikutus toimintaprosesseihin.
Käytäntöjä suunniteltaessa on huomioitava seuraavat seikat:
Organisaation tietojärjestelmät ja laitteisto ovat kattavasti järjestelmienhallinnan piirissä. Järjestelmienhallinnan kautta voidaan mahdollistaa mm. automaattiset päivitykset.
Jos palvelulla on saatavuus vaatimuksia, seurataan sen saatavuutta valvontajärjestelmällä. Valvontajärjestelmän tulee lähettää hälyttää havaitusta saatavuuspoikkeamista.
Viranomaisen on varmistettava tietojärjestelmien saatavuus koko niiden elinkaaren ajan. Tämän vuoksi eri tietojärjestelmien saatavuusvaatimukset (etenkin pisin aika, jonka järjestelmä voi olla pois käytöstä, palautusaikatavoite sekä palautuspistetavoite).
Saatavuusvaatimusten toteutuksen tulee huomioida tietojärjestelmältä edellytettävä kuormituksen kesto, vikasietoisuus ja palautumisaika.
Lisäksi tarve saatavuutta suojaaville menettelyille on tunnistettu ja menettelyt on toteutettu kriittisille järjestelmille järjestelmäkohtaisesti räätälöidyillä suojauksilla. Suojauksiin voi sisältyä esimerkiksi keskeisten verkkoyhteyksien, laitteistojen ja sovellusten ajoympäristöjen kahdentamiset.
Tietojärjestelmiin ja verkkoihin liittyvää turvallisuusdokumentaatiota ylläpidetään ja sitä kehitetään jatkuvasti tärkeänä osana yleistä muutostenhallintaprosessia.
Olennaisilla tietojärjestelmillä tarkoitetaan sellaisia tietojärjestelmiä, jotka ovat kriittisiä viranomaisen lakisääteisten tehtäviä toteuttamisen kannalta erityisesti hallinnon asiakkaille palveluja tuotettaessa.
Toiminnallisella käytettävyydellä tarkoitetaan tietojärjestelmän käyttäjän kannalta sen varmistamista, että tietojärjestelmä on helposti opittava ja käytössä sen toimintalogiikka on helposti muistettava, sen toiminta tukee niitä työtehtäviä, joita käyttäjän pitää tehdä tietojärjestelmällä ja tietojärjestelmä edistää sen käytön virheettömyyttä.
Orgaisaation on myös varmistettava digitaalisten palveluiden saavutettavuus lainsäädännön edellyttämässä laajuudessa:
Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkosivuja ja mobiilisovelluksia mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkosivujen ja mobiilisovelluksien suunnittelussa ja toteutuksessa. Saavutettavan digipalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa pitää huomioida kolme osa-aluetta: tekninen toteutus, helppokäyttöisyys ja sisältöjen selkeys ja ymmärrettävyys.
Organisaation on hyödynnettävä mekanismeja kuten:
Organisaatio hyödyntää vähimmän toiminnallisuuden periaatetta (principle of least functionality) järjestelmien käyttöönotossa ja asetuksissa. Järjestelmillä ei saa olla oikeuksia mihinkään mitä ei tarvita toteuttamaan sitä mihin ne on tarkoitettu.
Kriittiset järjestelmänvalvojan toiminnot tarkoittavat toimintoja, joissa vika voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa pilvilaskentaympäristön sisällölle.
Kriittiset järjestelmänvalvojan toiminnot voivat sisältää esimerkiksi virtualisoituihin laitteisiin (esim. palvelimet, verkot, tallennus) liittyvät muutokset, lopetusmenettelyt, varmuuskopiointi ja palautus.
Jos tietojärjestelmä sisältää säännöllisiä kriittisiä järjestelmänvalvojan toimintoja, ne dokumentoidaan. Myös kriittisten järjestelmänvalvojatoimintojen suorittamisen menettelyt on dokumentoitu etukäteen tarvittavalla tarkkuudella kaikille käytettäville tietojärjestelmille.
Aina kun kriittinen järjestelmänvalvojan toiminto suoritetaan, dokumentaatiossa nimetty valvoja valvoo toimintaa.
Organisaation tulisi:
Organisaatiolla on oltava määritellyt vaatimukset tietojärjestelmien auditointien suorittamiselle tai auditointia suorittavalle palvelulle. Lisäksi on otettava huomioon seuraavat seikat:
Varmista ulkoisten järjestelmien yhteyksien turvallisuus tarkistamalla ja dokumentoimalla ne virallisilla sopimuksilla. Tarkista nykyiset yhteydet ja niiden turvatoimenpiteet dokumentoitujen sopimusten puitteissa, kuten esimerkiksi:
Kattavan turvallisuusarkkitehtuurin luominen ja ylläpitäminen. ICT-järjestelmään olisi sisällytettävä seuraavat toiminnot:
Suunnittele ICT-järjestelmä käyttäen hyvin integroitavia ICT-tuotteita. Tämä tarkoittaa, että:
Suunnittele ICT-järjestelmä käyttäen hyvin integroitavia ICT-tuotteita. Tämä tarkoittaa, että:
Kartoita työprosessien, käyttäjien, laitteiden ja palvelujen välinen tiedonkulku. Tämä kartoitus auttaa organisaatiota ymmärtämään tiedonkulkua paremmin.
Organisaatioilla olisi oltava selkeä suunnitelma, jossa esitetään yksityiskohtaisesti, miten käytöstä poistamista hallitaan. Suunnitelmaan olisi sisällyttävä esimerkiksi prosessit ja se, miten uuteen tuotteeseen siirtyminen hoidetaan.
Jos ICT-tuotteessa ei ole viimeisimpiä turvatoimintoja ja -protokollia, sitä ei pitäisi käyttää ja se on poistettava käytöstä asteittain.
Vaiheittainen käytöstä poistaminen olisi suunniteltava etukäteen, ennen kuin palveluntarjoaja lopettaa tuotetuen, jotta voidaan varmistaa uusimpien tietoturvatoimintojen ja -protokollien käyttö. Esimerkiksi joissakin vanhemmissa sovelluksissa saattaa olla uusimmat turvatoiminnot, mutta ne eivät toimi hyvin uudempien hyökkäysten esto työkalujen kanssa. Tässä tilanteessa olisi tehtävä poikkeuksia, jotta suojausta ei poistettaisi kokonaan käytöstä, mutta on tärkeää muistaa, että käytöstä poistamisprosessi on todennäköisesti ajankohtainen lähitulevaisuudessa.
Vaiheittaisen poistamisen jälkeen on tärkeää arvioida prosesseja ja dokumentoida niistä opitut asiat tulevaisuutta varten.
Kun ICT-tuotteita huolletaan, palveluntarjoajan fyysistä pääsyä on säänneltävä ja valvottava.
Ohjelmistotuotteet tulisi ladata vain palveluntarjoajan viralliselta verkkosivustolta (vain HTTPS-yhteyden kautta). Näin varmistetaan ohjelmiston eheys ja legitimiteetti. Organisaation tulisi säilyttää kaikki asennusohjelmistot tiedostokansioissa, joihin vain ohjelmistojen asennuksesta vastaavilla henkilöillä on kirjoitusoikeus.
Organization defines processes and means to ensure the confidentiality, integrity and availability of the data in use. These processes can include for example:
Keskimäärin IT-pääkäyttäjä arvioi henkilöstön käyttävän n. 50 pilvipalvelua, kun todellinen määrä on 1 000. Useat näistä ovat tärkeitä henkilöstön tuottavuuden kannalta ja niitä käytetään organisaation verkon ulkopuolelta, joten palomuurisäännöillä ei haastetta ratkaista.
Pilvipalvelujen tunnistamiseen ja hallintaan keskittyvien järjestelmien avulla voit tunnistaa henkilöstön käyttämiä pilvipalveluita ja valvoa eri palvelujen käyttäjiä. Tämä auttaa mm.:
Organisaation on varmistettava, että tietojärjestelmiä asentaa, ylläpitää ja päivittää ainoastaan henkilöstö, jolla on siihen tarvittava ammattitaito ja asiantuntemus. Lisäksi on kuvattava tietojärjestelmiä asentavan, ylläpitävän ja päivittävän henkilön rooli ja vastuut suhteessa organisaation sekä tietojärjestelmän tuottajaan.
Tietoturvallisuutta koskevat tarkastukset ja uudelleentarkastelut on tärkeää suorittaa määräajoin tietojenkäsittely-ympäristön normaalin toiminnan aikana, huoltotoimenpiteiden yhteydessä sekä poikkeuksellisten tilanteiden ilmetessä.
Organisaatio on määritellyt aikamääreet ja tapahtumat, joiden mukaisesti tietoturvallisuutta koskevia tarkastuksia suoritetaan.
Organisaatioilla olisi oltava selkeä suunnitelma, jossa esitetään yksityiskohtaisesti, miten käytöstä poistamista hallitaan. Suunnitelmaan olisi sisällyttävä esimerkiksi prosessit ja se, miten uuteen tuotteeseen siirtyminen hoidetaan.
Jos ICT-tuotteessa ei ole viimeisimpiä turvatoimintoja ja -protokollia, sitä ei pitäisi käyttää ja se on poistettava käytöstä asteittain.
Vaiheittainen käytöstä poistaminen olisi suunniteltava etukäteen, ennen kuin palveluntarjoaja lopettaa tuotetuen, jotta voidaan varmistaa uusimpien tietoturvatoimintojen ja -protokollien käyttö. Esimerkiksi joissakin vanhemmissa sovelluksissa saattaa olla uusimmat turvatoiminnot, mutta ne eivät toimi hyvin uudempien hyökkäysten esto työkalujen kanssa. Tässä tilanteessa olisi tehtävä poikkeuksia, jotta suojausta ei poistettaisi kokonaan käytöstä, mutta on tärkeää muistaa, että käytöstä poistamisprosessi on todennäköisesti ajankohtainen lähitulevaisuudessa.
Vaiheittaisen poistamisen jälkeen on tärkeää arvioida prosesseja ja dokumentoida niistä opitut asiat tulevaisuutta varten.
Tietojärjestelmälistausta on katselmoitava säännöllisesti, jotta varmistetaan sen tarkkuus, ajantasaisuus ja johdonmukaisuus.
Jokaiselle tietojärjestelmälle nimetään omistaja. Omistaja on vastuussa tieto-omaisuuden elinkaaresta ja vastaa kyseiseen omaisuuteen liittyvien hallintatehtävien toteuttamisesta.
Omistajan tehtäviin kuuluu mm.:
Omistaja voi delegoida osan tehtävistä eteenpäin, mutta vastuu säilyy omistajalla.