Omavalvonnan kohteen on kuvattava selkeästi, mitä tietojärjestelmiä organisaation toiminnassa käytetään, mikä versio on nyt käytössä ja mitä tyyppiä seuraavista järjestelmät edustavat:
Sosiaalihuollon asiakastietoja ja potilastietoja käsittelevien tietojärjestelmien tulee estää ei-sallittu käyttö aina silloin, kun se vain on teknisesti mahdollista, ja omavalvonnan kohteen omien ohjeiden ja toimintatapojen tulee ohjata asiakastietojen käsittelijöitä oikeisiin toimintatapoihin ja tietojenkäsittelyyn.
Asiakastietojen käsittelyyn tarkoitettua tietojärjestelmää ei saa ottaa tuotantokäyttöön, ellei siitä ole voimassa olevia tietoja Valviran tietojärjestelmärekisterissä.
Tietoturvasuunnitelmassa on kuvattava kuinka varmistetaan se, että Kanta-palveluihin liittyviin tietojärjestelmiin liitetyt tai käyttöympäristössä hyödynnettävät muut sovellukset tai tietojärjestelmät eivät vaaranna tietojärjestelmien suorituskykyä eivätkä niiden tietoturva- tai tietosuojaominaisuuksia.
Muilla sovelluksilla ja tietojärjestelmillä tarkoitetaan esimerkiksi tietokoneohjelmia, jotka eivät käsittele asiakas- ja potilastietoja, eivätkä siten ole asiakastietolain 29 §:n mukaisia luokan A tai B tietojärjestelmiä.
Palvelunantajan tulee asiakastietolain 27 §:n 1 momentin kohdan 8 mukaisesti varmistaa, että 29 §:ssä tarkoitetut tietojärjestelmät täyttävät käyttötarkoituksensa mukaiset olennaiset vaatimukset 34 §:n 2 momentin mukaisesti.
Palvelunantajan käyttämien tietojärjestelmien on vastattava käyttötarkoitukseltaan palvelunantajan toimintaa ja täytettävä palvelunantajan toimintaan liittyvät olennaiset vaatimukset. Olennaiset vaatimukset voidaan täyttää yhden tai useamman tietojärjestelmän muodostaman kokonaisuuden kautta.
Tietoturvallisuuden omavalvonnan kohteen on huomioitava ja seurattava Valviran tietojärjestelmärekisterissä mahdollisesti julkaistavia tarkennuksia tietojärjestelmien ja hyvinvointisovellusten vaatimustenmukaisuuden toteuttamiseksi.
Samalla tulisi tunnistaa, minkä profiilien mukaisia käyttötarkoituksia omassa toiminnassa käytettävissä tietojärjestelmissä tulisi olla toteutettuna.
Kaikilla pääkäyttäjillä ja tietojärjestelmäasiantuntijoilla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta asiakastietoihin riippumatta siitä, missä asiakastieto sijaitsee.
Poikkeuksen tähän muodostaa paikallisiin rekistereihin liittyvät virhetilanteiden selvitykset, joissa pääkäyttäjillä ja tietojärjestelmäasiantuntijoilla on oikeus tarkastaa ja korjata oman organisaationsa tietoja tai sen organisaation tietoja, jonka lukuun he selvityksen aikana toimivat.
Organisaation on kuvattava käytännöt virhetilanteiden selvityksiin.