Organisaation on oltava selvillä eri tietojärjestelmien käytöstä kertyvistä tapahtumalokeista, olipa lokien tuottaminen omalla tai järjestelmätoimittajan vastuulla. Lokeihin tallentuvat käyttäjien suorittamat toiminnot sekä tapahtuneet poikkeamat, virheet ja tietoturvatapahtumat.
Kertyvän lokin riittävyyttä on katselmoitava säännöllisesti. Lokin avulla pitäisi tarvittaessa pystyä selvittämään järjestelmään liittyvät häiriötilanteet ja niiden syy.
Suojausjärjestelmissä (esim. palomuuri, haittaohjelmasuojaus) on usein mahdollisuus tallentaa lokia tapahtumista. Varmistakaa säännöllisin aikavälein, että kattavaa lokia kertyy ja pyrkikää tunnistamaan epäilyttävää toimintaa. Lokista on hyötyä myös häiriöiden tai loukkausten tutkinnassa.
Organisaation on lokitettava käytettyjen laitteiden ja palveluiden hallinto- ja turvalokit.
Näihin lokitietoihin lokitetaan järjestelmänvalvojien ja etuoikeutettujen käyttäjien tekemät toimet. Niiden avulla voidaan valvoa järjestelmäkonfiguraatioiden, käyttäjien käyttöoikeuksien ja muiden kriittisten asetusten muutoksia. Säilyttämällä näitä lokitietoja organisaatio voi tarkastaa hallintatoimet ja varmistaa vastuullisuuden.
Tietoturvalokit tallentavat järjestelmien ja tietojen turvallisuuteen liittyviä tapahtumia. Näihin kuuluvat kirjautumisyritykset, palomuuritoiminnot, tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmän hälytykset ja virustorjuntatoimet. Näiden lokien seuraaminen auttaa tunnistamaan epäilyttävät toiminnot, jotka voivat viitata tietoturvaloukkaukseen tai sisäiseen uhkaan.
Organisaatiomme on määritellyt toimintatavat, joiden avulla estetään tai vähintään havaitaan luvattomien ohjelmien käyttö.
Organisaation tietojärjestelmiä ja verkkoa on valvottava poikkeavan käytön havaitsemiksi. Kun poikkeavaa käyttöä havaitaan, organisaation on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin arvioidakseen tietoturvahäiriön mahdollisuuden.
Valvonnassa tulisi hyödyntää työkaluja, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tai säännöllisen valvonnan organisaation tarvetason huomioiden. Valvontakäytännöillä tulisi pystyä hallitsemaan suuria määriä dataa, mukautumaan muuttuvaan uhkaympäristöön sekä lähettää tarvittaessa hälytyksiä välittömästi.
Seuraavien lähteiden sisällyttämistä valvontajärjestelmään on harkittava:
Organisaation on myös luotava toimintatavat "false positive" tulosten tunnistamiseksi ja korjaamiseksi, mukaan lukien valvontaohjelmiston virittäminen tarkempaa poikkeavuuksien tunnistamista varten.
Digiturvamallissa kaikki vaatimuskehikkojen vaatimukset kohdistetaan universaaleihin tietoturvatehtäviin, jotta voitte muodostaa yksittäisen suunnitelman, joka täyttää ison kasan vaatimuksia.