Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Blogit
Vaatimustenmukaisuudesta yhteistyöhön: Miten NIS2 kannustaa vahvempaan toimitusketjun tietoturvayhteistyöhön?

Toimitusketjun turvaaminen on jatkuvasti kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä tärkeämpää kuin koskaan. NIS2-direktiivi asettaa uusia standardeja kyberturvallisuuden sietokyvylle. Kyse ei kuitenkaan ole vain rastien ruksimisesta tai vähimmäisvaatimusten täyttämisestä. NIS2 myötä siirrytään pelkästä vaatimusten noudattamisesta ennakoivaan yhteistyöhön eri yritysten välillä . Euroopan unionin kyberturvallisuusviraston mukaan yli 40 % kyberhyökkäyksistä liittyy toimitusketjun haavoittuvuuksiin. NIS2:ssa keskitytään jaettuun vastuuseen ja avoimuuteen, ja se kannustaa organisaatioita muodostamaan vahvempia ja turvallisempia kumppanuuksia, jotka tasoittavat tietä toimitusketjun kestävälle tietoturvalle.

Miksi pelkkä vaatimustenmukaisuus ei riitä

Vaatimustenmukaisuus luo perustan turvatoimenpiteille, mutta pelkkä sen noudattaminen voi luoda toimitusketjuun valheellisen turvallisuudentunteen. Tietoturvauhkien dynaaminen luonne, erityisesti kun riippuvuus digitaalisista toimitusketjuista on lisääntynyt, tarkoittaa sitä, että noudattamalla tiukasti sääntöjä voidaan jättää kriittisiä aukkoja. Vaatimustenmukaisuutta koskevissa järjestelmissä ei esimerkiksi usein oteta huomioon kolmansien osapuolten avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöön liittyviä monimutkaisia seikkoja, sillä kehittäjien kanssa ei välttämättä ole edes suoraa sopimussuhdetta. Kyberhyökkääjät käyttävät usein hyväkseen tällaisia puutteita ja pääsevät käsiksi toimittajien tai ohjelmistojen toimitusketjujen kautta välttääkseen perinteiset suojauskeinot. Pelkkä vaatimustenmukaisuuteen perustuva lähestymistapa ei siis pysty vastaamaan kehittyviin uhkiin ja varmistamaan vankan suojan koko toimitusketjussa.

NIS2:n ponnistus yhteistyöhön perustuvaan tietoturvaan

NIS2 kannustaa jaettuun vastuuseen ja avoimuuteen määräämällä, että organisaatioiden on luotava selkeät viestintä- ja yhteistyölinjat toimitusketjuverkostojensa sisällä. Tähän sisältyy roolien ja vastuiden määrittely turvaprotokollien osalta, jotta varmistetaan, että jokainen mukana oleva taho ymmärtää oman osuutensa turvallisuuden ylläpitämisessä. Varmistamalla jaetun vastuun kulttuuri NIS2 pyrkii parantamaan toimitusketjujen yleistä turvallisuutta.

Yksi NIS2:n tärkeistä näkökohdista on tehostettu tiedottaminen turvatoimista ja siten "kumppanuus" toimitusketjussa. Tähän liittyy perusteellisten toimittaja-arviointien tekeminen. Esimerkiksi Digiturvamallin avulla organisaatiot voivat suorittaa toimittajilleen jäsenneltyjä ja selkeitä toimittaja-arviointeja varmistaakseen, että ne noudattavat tietoturvastandardeja. Tämä ei ainoastaan lisää kumppaneiden välistä luottamusta, vaan myös varmistaa, että haavoittuvuudet tunnistetaan ja niitä hallitaan yhteistyössä, mikä vahvistaa koko toimitusketjun turvallisuusrakennetta. Lue lisää Digiturvamallin toimittaja-arviointiominaisuuksista akatemiastamme.

Vendor assessment tool in Cyberday.


Tehokkaiden turvakumppanuuksien rakentaminen

Toimittajien yhteistyön vahvistamisessa on ratkaisevan tärkeää omaksua kestävä lähestymistapa. Digiturvamallin kaltaisten kokonaisvaltaisten toimittaja-arviointien lähettäminen antaa yrityksille mahdollisuuden tunnistaa mahdolliset tietoturva-aukot toimitusketjussaan. Tällaisilla arvioinneilla varmistetaan, että kumppanit noudattavat alan standardeja ja parhaita käytäntöjä, mikä on kriittinen askel kyberuhkien ehkäisemisessä.

Yhdessä jatkuvan viestinnän kanssa nämä toimenpiteet edistävät läpinäkyvää ympäristöä, jossa tieto kulkee ”vapaasti”, mikä lisää luottamusta ja yhteistyötä. Tutkimus osoittaa, että organisaatiot, jotka ylläpitävät avoimia viestintäkanavia toimittajiensa kanssa, pystyvät 60 % todennäköisemmin puuttumaan nopeasti tietoturvaloukkauksiin. Asettamalla nämä keskeiset toimenpiteet etusijalle yritykset eivät ainoastaan paranna kyberturvallisuuttaan, vaan myös pyrkivät yhtenäiseen puolustukseen uusia uhkia vastaan.

Vahvojen toimitusketjujen kumppanuuksien käytännön hyödyt

Vahvojen toimitusketjukumppanuuksien rakentamisessa ei ole kyse vain laatikoiden ruksimisesta, vaan joustavuuden ja luottamuksen verkoston rakentamisesta. Kun yritykset siirtävät huomionsa pelkän vaatimustenmukaisuuden sijaan yhteistyöhön, käytännön hyödyt ovat lukuisat.

  • Tehostettu reagointi häiriöihin: Yritykset ja niiden toimittajat kehittävät yhteistyössä nopean reagoinnin protokollia, jotka vähentävät käyttökatkoksia ja lieventävät vahinkoja. IBM:n tekemän tutkimuksen mukaan organisaatiot, joilla on hyvin laadittu häiriötilanteisiin reagoimista koskeva suunnitelma, voivat vähentää tietomurtoon liittyviä kustannuksia jopa 30 % verrattuna organisaatioihin, joilla ei ole tällaista suunnitelmaa.
  • Keskinäinen luottamus: Johdonmukainen viestintä ja yhteiset ponnistelut kyberturvallisuuden alalla eivät ainoastaan vahvista suhteita vaan luovat myös luottamusta kumppaneiden välille. Kuten kyberturvallisuusasiantuntijat ovat todenneet: ”Turvallisuuden vahvuus on yhteisessä innovoinnissa”, ja korostavat, että luottamus kasvaa, kun haavoittuvuuksia hallitaan avoimesti ja ennakoivasti.
  • Resilienssi: Yhteistyöhön perustuva lähestymistapa johtaa vankkaan toimitusketjuun, joka on paremmin varustautunut kestämään häiriöitä ja palautumaan niistä. Tämä joustavuus on ratkaisevan tärkeää erityisesti nykyisessä nopeasti kehittyvässä uhkamaisemassa.

Kun kaikki osapuolet pidetään samalla viivalla esimerkiksi jakamalla ja välittämällä tietoturvaraportteja, varmistetaan, että kaikki ovat tietoisia mahdollisista riskeistä ja niiden lieventämiseksi toteutetuista toimenpiteistä. Digiturvamallin kaltaiset ketterät työkalut voivat auttaa organisaatioita luomaan raportteja vaivattomasti yhdellä napsautuksella, mikä varmistaa, että asiaankuuluvat ja ajankohtaiset tiedot ovat aina saatavilla, jos niitä tarvitaan. Läpinäkyvät viestintäkanavat auttavat tekemään nopeat muutokset tietoturvastrategioihin, mikä kuvastaa aidosti yhteistyöhön perustuvan kumppanuuden mukautuvaa luonnetta.

Johtopäätöksenä

Pelkästä vaatimusten noudattamisesta aktiiviseen yhteistyöhön siirtyminen ei ole vain vaihtoehto vaan välttämättömyys, jotta voidaan luoda kestäviä ja joustavia toimitusketjuja. Pyrkimällä noudattamaan NIS2:n kaltaisia säädöksiä ja varmistamalla siten hyvän viestinnän toimittajiesi kanssa (esim. NIS2:n edellyttämällä tavalla toimittajien arvioinneilla) avaat oven vahvojen kumppanuuksien solmimiselle, jotka luonnostaan edistävät turvallisuutta ja innovointia. Yhteistyö luo tietä yhteiselle vastuulle ja ennakoivalle riskinhallinnalle, mikä puolestaan johtaa vahvempaan kumppaniverkostoon, joka työskentelee yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.‍

Kun investoit yhteisiin tietoturvatoimiin, hyvään turvallisuudesta tiedottamiseen raporttien ja toimittajien arviointien avulla, saat palkkioksi parempaa reagointia häiriötilanteisiin, vahvempaa keskinäistä luottamusta ja lisääntynyttä häiriönsietokykyä. Viime kädessä yhteistyöhön perustuvan lähestymistavan omaksuminen ei ainoastaan varmista säännösten noudattamista, vaan myös edistää organisaatiosi menestymistä monimutkaisessa, toisiinsa kytkeytyneessä digitaalisessa maailmassa.

Sisältö

Jaa artikkeli