Organisaatio seuraa asiakkaiden menestystä ja tyytyväisyyttä tuotteisiinsa ja palveluihinsa. Tavoitteena on selvittää, missä määrin heidän tarpeensa ja odotuksensa täyttyvät.
Organisaatio on määritellyt menetelmät asiakastyytyväisyystietojen keräämiseksi, seuraamiseksi ja tarkastelemiseksi. Mahdollisia menetelmiä tietojen keräämiseen voivat olla mm:
Organisaation ylin johto asettaa laatutavoitteet. Laatutavoitteet täyttävät seuraavat vaatimukset:
Laatutavoitteiden dokumentoinnin yhteydessä määritellään myös tarvittavat ylätason parannukset ja tehtävät, tarvittavat resurssit, vastuuhenkilöt, määräajat ja tulosten arviointimenetelmät tavoitteiden saavuttamiseksi.
Organisaatiolla on ylimmän johdon laatima ja hyväksymä laatupolitiikka.
Politiikassa on toteuduttava ainakin seuraavat asiat:
Organisaation on käytettävä, ylläpidettävä ja jatkuvasti kehitettävä laadunhallintajärjestelmää. Hallintajärjestelmän rajaukset ja soveltamisala, sisältö, rooli, täytäntöönpanotiedot ja muut tarvittavat hallintajärjestelmään liittyvät tiedot on dokumentoitava selkeästi.
Organisaatiolla on prosessi, jonka avulla se tunnistaa sisäisiä ja ulkoisia asioita, jotka ovat merkityksellisiä sen tarkoituksen ja laadunhallintajärjestelmän kannalta. Tätä voidaan toteuttaa esimerkiksi strategiatyön avulla tai hyödyntämällä SWOT-analyysiä (sisäisten kysymysten osalta) tai PESTLE-analyysiä (ulkoisten kysymysten osalta).
Prosessi sisältää kuvauksen siitä, miten merkityksellisiä asioita seurataan ja miten ne tarvittaessa luovat riskejä, muutoksia, parannuksia tai tehtäviä hallintajärjestelmään, kun ne ovat tarpeen tunnistettuihin ulkoisiin ja sisäisiin asioihin reagoimiseksi asianmukaisesti.
Esimerkkejä merkityksellisistä sisäisistä asioista voivat olla:
Esimerkkejä asiaankuuluvista ulkoisista kysymyksistä voivat olla:
Organisaatio on määritettävä laadunhallintajärjestelmän toteuttamiseen ja jatkuvaan parantamiseen tarvittavat resurssit ja tarjoaa ne käyttöön.
Resursseja määrittäessään organisaatio ottaa huomioon:
Organisaation on myös määriteltävä henkilöt, joita tarvitaan laatujärjestelmän tehokkaaseen toteuttamiseen sekä prosessien toimintaan ja valvontaan.
Organisaatio tunnistaa ja arvioi ennakoivasti erilaisia laatuun liittyviä riskejä. Tavoitteena on jatkuva parantaminen, varmuuden antaminen siitä, että QMS:llä saavutetaan halutut tulokset, ja ei-toivottujen vaikutusten ehkäiseminen tai vähentäminen.
Laaturiskien dokumentointi sisältää ainakin:
Organisaation työntekijät hyväksyvät laatupolitiikan. Hyväksymistä seurataan säännöllisesti. Laatupolitiikassa voidaan viitata useisiin aihekohtaisiin politiikkoihin tai menettelytapoihin.
Laatupolitiikan on myös yleisesti ottaen oltava organisaatiossa saatavilla, siitä on tiedotettava ja sen on oltava selkeästi työntekijöiden ymmärrettävissä, sitä on sovellettava organisaatiossa ja sen on oltava asiaankuuluvien (myös ulkopuolisten) sidosryhmien saatavilla.
Organisaation ylimmän johdon on osoitettava sitoutumista laatutyöhön ja laadunhallintajärjestelmään. Johto sitoutuu:
Ylin johto päättää myös laadunhallintajärjestelmän laajuudesta ja kirjaa päätöksen laadunhallintajärjestelmän kuvaukseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, jätetäänkö jokin osa organisaation toiminnasta QMS:n soveltamisalan ulkopuolelle vai sovelletaanko sitä kaikkiin organisaation prosesseihin ja tuotteisiin/palveluihin.
Laadunhallintajärjestelmän näkökulmasta poikkeamat voivat olla esimerkiksi asiakasvalituksia, prosessin vaatimustenvastaisia tuotoksia, tilanteita joissa laatuvaatimukset eivät täyty, tai muita tilanteita, joissa asiaan liittyviä prosesseja ei noudateta.
Järjestelmällisessä laatutyössä kaikki havaitut poikkeamat dokumentoidaan ja korjataan. Poikkeamien dokumentointia hallinnoidaan QMS:ssä, ja se sisältää ainakin seuraavat asiat:
Organisaation on jatkuvasti pyrittävä parantamaan laadunhallintajärjestelmän suorituskykyä. Parantamistapoja etsitään aktiivisesti - ei vain auditointien tai selvien poikkeamien kautta.
Tehtävien omistaja vastaa laadunhallintajärjestelmään tehtyjen parannusten dokumentoinnista ja jakamisesta suoritettaviin tehtäviin, tehtävien suorittamisen seurannasta ja saavutettujen vaikutusten arvioinnista.
Organisaatio arvioi säännöllisesti laadun ja laadunhallintajärjestelmän tehokkuutta.
Organisaatio on määritellyt:
Tehokkaita mittareita tulisi voida käyttää heikkouksien tunnistamiseen, resurssien parempaan kohdentamiseen ja organisaation laatuun liittyvän onnistumisen / epäonnistumisen arviointiin.
Organisaatio on määritellyt menetelmät kullekin prosessille ja yleensä asiakastyytyväisyydelle määriteltyjen laatuun liittyvien mittareiden analysoimiseksi ja arvioimiseksi.
Analyysi voidaan toteuttaa esimerkiksi säännöllisissä työpajoissa, joissa keskitytään organisaation laadun arviointiin ylätasolta käsin.
Analyysin tuloksia käytetään ainakin seuraaviin arviointeihin:
Organisaatio on määritellyt tarvittavan "organisaatiotietämyksen", jota henkilöstö tarvitsee toimiakseen tehokkaasti prosesseissa tai tuotteiden / palvelujen yhteydessä. Tämä tietämys on dokumentoitu yhdessä prosessien ja tuotteiden / palvelujen dokumentoinnin kanssa QMS:ään.
Organisaatiotietämykseen voivat sisältyä esim. seuraavat asiat:
Tätä tietämystä on ylläpidettävä ja se on saatettava saataville tarvittavassa määrin.
Organisaation on tarkasteltava nykyistä tietämystään ja määriteltävä, miten se voi hankkia tai saada käyttöönsä tarvittavaa lisätietämystä ja päivityksiä, joita tarvitaan tulevien tavoitteiden saavuttamiseksi.