Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Blogit
Selviytyminen tietoturvan labyrintissa: Hallitse NIS2 ISO 27001 -standardin avulla
Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Cyber Security Nordic 2024 -tapahtuman sivuilla.

Euroopassa sekä muualla maailmassa on pyritty parantamaan kyberturvallisuutta uusien asetusten ja direktiivien muodossa, ja siihen on hyvä syy. Kyberrikostilastot ovat kasvussa, ja päivittäin korviimme kantautuu uutisia uusista tietomurroista, tietojenkalastelumenetelmistä, lunnasohjelmista ja muusta samanlaisesta. Uusia tietoturvan vaatimuskehikkoja, kuten NIS2 ja DORA, luodaan jatkuvasti, ja kun kumppanit tai asiakkaat alkavat vaatimaan todisteita hyvästä tietoturvasta, monet pyrkivät myös noudattamaan niitä.

Kenties tämän hetken kuumin aihe tietoturvan alalla on NIS2-direktiivi, jonka tavoitteena on nostaa tietoturvan tasoa EU:ssa ja asettaa ylin johto vastuuseen vaatimustenmukaisuuden saavuttamisesta. Vaatimusten noudattamatta jättämisellä tai noudattamiseen sitoutumattomuudella voi olla merkittäviä taloudellisia seurauksia. Direktiivi ei koske ainoastaan suoraan direktiivissä mainittuihin aloihin, vaan myös valtavaan määrään toimitusketjuihin kuuluvia yrityksiä

Lokakuussa 2024 soveltamisalaan sisältyvien toimialojen tulee olla NIS2-direktiivin mukaisia.

Tämä tarkoittaa, että johtoryhmien on oltava valppaita ja ennakoivia lähestymistavassaan tietoturvaan. Vaatimus on selvä: ylimmän johdon ei tule vain delegoida kyberturvallisuuden vastuita. Sen sijaan heidän on aktiivisesti integroitava tietoturva strategiseen suunnitteluun ja päätöksentekoprosesseihin. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllisiä riskinarviointeja, jatkuvaa kyberuhkien seurantaa sekä riittävien resurssien kohdentamista näiden riskien lieventämiseksi.

Miten ISO 27001 ja NIS2 voisivat liittyä toisiinsa?

Yksinkertaisesti sanottuna NIS2 direktiivissä todetaan, että asian käsittelemiseksi on oltava riittävät toimenpiteet, ja ISO 27001:ssä ilmaistaan, mitä nämä riittävät toimenpiteet voivat olla.  ISO 27001 on maailmanlaajuisesti merkittävä standardi, joka tarjoaa hyvän lähestymistavan, mutta sen täytäntöönpano voi olla haastavaa. Toisin kuin NIS2, ISO 27001 on vapaaehtoinen standardi, ja kaikki tietoturvan parissa työskentelevät organisaatiot voivat ottaa sen käyttöön. ISO 27001 -standardin noudattaminen osoittaa, että organisaatiosi on sitoutunut ylläpitämään korkeimpia tietoturvanormeja. Tämä osoittaa organisaation sitoutumista arkaluonteisten tietojen suojaamiseen ja tarjoaa myös kilpailuetua markkinoilla.

Jos olet perehtynyt paremmin NIS2:n sisältöön, saatat jo tietää, että NIS2:ssa edellytetään, että organisaatioilla on oltava dokumentoidut ja käyttöön otetut menettelyt tiettyjä tietoturvan osa-alueita varten, mutta direktiivissä ei täsmennetä, mitä näiden menettelyjen tulisi sisältää. NIS2:n kaltaisissa direktiiveissä ei voida antaa kaikkia yksityiskohtia, mutta vapaaehtoisilla standardeilla voidaan mennä pidemmälle. Tässä kohtaa ISO 27001 -standardista on hyötyä, sillä se käsittelee NIS2:n kattamia aiheita vaatimustensa ja kontrolliensa kautta.

NIS2 valmiiksi ISO 27001:n parhaiden käytäntöjen avulla.

Digiturvamallin veloituksettomassa e-kirjassa kerrotaan NIS2:n ja ISO 27001:n välinen yhteys selkeiden tapausesimerkkien avulla. E-kirjassa tiivistetään NIS2:n tärkeimmät tietoturvavaatimukset ja esitellään ISO 27001:n konkreettisia toimenpiteitä, jotka auttavat vaatimuksen täyttämisessä. Hanki ilmainen NIS2 & ISO 27001 -e-kirja tästä.

"Organisaatioiden ylimmän johdon kannattaa nähdä strateginen tilaisuus parantaa kyberpuolustusta ja tietoturvavalmiutta - ei ainoastaan riskejä ja lisätehtäviä. Tämä e-kirja käsittelee NIS2-direktiiviä yleisesti ja antaa vinkkejä toimenpiteiden toteuttamiseksi, joilla direktiivin vaatimukset täytetään. Samalla omat tietoturvakäytännöt huolehditaan parhaiden käytäntöjen mukaisiksi ISO 27001 -standardia hyödyntäen, jonka avulla oma toiminta voidaan myöhemmin jopa sertifioida."

Lopuksi haluamme muistuttaa, että kyberturvallisuus ei ole päämäärä, vaan jatkuva matka. Kyberuhkat muuttuvat jatkuvasti, ja meidän on oltava valmiita jokaiseen muutokseen. Pysyäksemme näiden kehittyvien uhkien tahdissa on olennaista luoda kyberturvallisuustietoinen kulttuuri organisaatiossanne. Varmistakaa, että jokainen työntekijä, ylimmästä johdosta lähtötason henkilöstöön, ymmärtää tietoturvan tärkeyden ja pysyy valppaana. Tämä yhteinen tietoisuus voi toimia ensimmäisenä puolustuslinjana.

Turvallisuuden vahvistaminen ja mahdollisuuksien laajentaminen tehokkaan ISMS:n avulla

Tietoturvan hallintajärjestelmän (ISMS) avulla lähestyt tietoturvaa järjestelmällisesti ja kattavasti. ISMS takaa, että kaikkia tietoturvan osa-alueita hallitaan tehokkaasti yhdellä alustalla, mikä suojaa organisaatiota tietoturvaan liittyviltä riskeiltä. Tehokkaan ISMS-järjestelmän luominen voi auttaa organisaatiotasi varmistamaan uutta liiketoimintaa ja laajentumaan uusille alueille, mutta se voi myös osoittaa, että se on sitoutunut vahvoihin tietoturvakäytäntöihin. Tämä käyttöönotto korostaa organisaatiosi sitoutumista korkeimpien turvallisuusstandardien ylläpitämiseen.

Digiturvamalli tuo kaikki tärkeimmät vaatimuskehikot, kuten ISO 27001, NIS2 ja DORA, yhteen ISMS-järjestelmään. Organisaatiot voivat valita eri viitekehyksistä räätälöidäkseen ktietoturvastrategiansa tarpeidensa mukaan. Kokeile Digiturvamallia veloituksetta nyt!

Sisältö

Jaa artikkeli