Ilmainen e-kirja: NIS2 haltuun hyödyntäen ISO 27001 -käytäntöjä
Lataa e-kirja
Akatemian etusivu
Blogit
10 vaatimustenmukaisuuden sudenkuoppaa ja miten välttää niitä

Nykyisessä nopeasti kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä tietoturvasta on tullut liiketoiminnan kulmakivi erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Usein nämä organisaatiot, joilla on rajalliset resurssit ja asiantuntemus, kokevat tietoturvan vaatimustenmukaisuuden monimutkaisessa maailmassa liikkumisen pelottavana. Yrityksen suojaaminen kyberuhkilta ei kuitenkaan ole vain vankkoja järjestelmiä, vaan myös yleisten sudenkuoppien ymmärtämistä ja niiden välttämistä.

Tietoturvan varmistaminen ei ole vain teknologiaa, vaan se on ajattelutapa ja strategia, johon organisaatiosi kaikkien osa-alueiden on osallistuttava.

Tässä esittelemme 10 yleisintä virhettä, joita pk-yritykset tekevät tietoturvan noudattamisessa, ja annamme lisäksi käytännön neuvoja, joiden avulla voit pysyä kaukana näistä ansoista. Kun käsittelet nämä haavoittuvuudet, voit suojata liiketoimintasi ja vahvistaa luottamusta asiakkaidesi ja kumppaneidesi kanssa.

1. Työntekijöiden koulutuksen puute

Digitaalisen tietoyhteyden aikakaudella ensimmäinen puolustuslinja on aina tiimisi. Hämmästyttävät 91 % kyberhyökkäyksistä käynnistetään phishing-sähköposteilla. Ilman asianmukaista tietoturvatietoisuutta edistävää koulutusta työntekijät voivat tahattomasti avata ovia uhkille, vaarantaa arkaluonteisia tietoja ja häiritä toimintoja. Säännöllinen koulutus pitää tiimisi valppaana ja edistää kyberturvan valppauden kulttuuria. Voit yksinkertaisesti parantaa työntekijöidesi tietoisuutta jakamalla ohjeita ja selittämällä, miten nämä tilanteet voivat koskea heitä todellisessa työelämässä, ei pelkästään teoriassa.

Esimerkki sähköposti- ja verkkokalastusohjeesta, joka on jaettu työntekijöille Digiturvamallin ohjekirjassa.

2. Vanhentuneet turvakäytännöt

Tietoturvakäytäntöjä ei voi määrittää ja unohtaa. Kyberuhkien kehittyessä myös puolustuksen on kehityttävä. Vanhentuneet käytännöt voivat jättää yrityksesi alttiiksi uusille uhkille. Tietoturvakäytäntöjen säännöllisellä tarkistamisella ja päivittämisellä varmistetaan, että käytännöt vastaavat nykyisiä standardeja ja teknologioita, mikä tekee niistä tehokkaan puolustusstrategian olennaisen osan. Tämä ongelma voidaan helposti ratkaista käyttämällä Digiturvamallin kaltaista ketterää pilvityökalua. Siinä voit asettaa tarkistussyklin ja saada muistutuksia, kun on aika tarkistaa vaatimus ja varmistaa, että tiedot ovat edelleen ajan tasalla.

Digiturvamallissa voit määrittää automaattisia tarkistussyklejä ja merkitä tehtävän tarkistetuksi esimerkiksi sen jälkeen, kun olet varmistanut tehtävän tilan ja tietojen oikeellisuuden.

3. Heikot pääsynvalvontatoimenpiteet

Kuvittele, että annat kotiavaimesi kaikille tutuillesi. Puutteellinen kulunvalvonta voi luoda samanlaisen tilanteen yrityksessäsi, jolloin asiattomat henkilöt voivat päästä käsiksi kriittisiin järjestelmiin. Tehokkaan pääsynhallinnan toteuttaminen varmistaa, että vain oikeilla henkilöillä on pääsy arkaluonteisiin tietoihin, mikä vähentää haavoittuvuutta merkittävästi. Esimerkiksi monitekijätodennus (Multi-factor Authentication, MFA) on hyvä osa tehokasta pääsynhallintaa. Vaatimalla käyttäjiltä kahta tai useampaa varmistustekijää, jotta he pääsevät järjestelmään, MFA lisää salasanaa suuremman tietoturvatason järjestelmään. Tämä vaikeuttaa huomattavasti luvattomien käyttäjien pääsyä arkaluonteisiin järjestelmiin ja tietoihin. Lue lisää MFA-menetelmistä Akatemiastamme.

Voit aktivoida MFA:n myös Digiturvamallissa.

4. Säännöllisten auditointien laiminlyönti

Säännölliset auditoinnit ja seuranta eivät ole vain hyvä käytäntö, ne ovat välttämättömiä. Nämä prosessit auttavat tunnistamaan mahdolliset heikkoudet ja varmistamaan, että turvatoimenpiteet toimivat tarkoitetulla tavalla. Auditoinnin laiminlyönti voi jättää nämä haavoittuvuudet tarkastamatta, mikä mahdollistaa mahdolliset tietomurrot. Jotkin työkalut, kuten esimerkiksi Digiturvamalli, tarjoavat mahdollisuuden suunnitella ja aikatauluttaa (sisäiset) auditoinnit, jotta ne eivät pääse unohtumaan. Akatemiassa on saatavilla kokoelma tietomateriaaleja esimerkiksi sisäisestä auditoinnista.

5. Sisäpiirin uhkien aliarviointi

Usein unohdetaan, että sisäpiirin uhat - jotka ovat peräisin työntekijöistä, entisistä työntekijöistä tai yhteistyökumppaneista- voivat olla yhtä vahingollisia kuin ulkoiset hyökkäykset. On ratkaisevan tärkeää, että käytössä on havaitsemis- ja torjuntatoimenpiteitä. Avoimen ja turvallisen työympäristön luominen auttaa vähentämään tällaisia sisäisiä riskejä.

Klassinen esimerkki sisäpiirin uhasta on, kun entinen työntekijä säilyttää pääsyn yrityksen järjestelmiin lähdettyään organisaatiosta. Jos hänen käyttöoikeuttaan ei peruuteta viipymättä, hän voi käyttää sitä väärin saadakseen arkaluonteisia tietoja tai häiritä toimintoja.

6. Riittämätön häiriöiden torjuntasuunnittelu

Kyberhyökkäys voi iskeä milloin tahansa, ja ilman kunnollista toimintasuunnitelmaa on vaarana pitkäaikainen käyttökatkos. Varautumalla mahdollisiin hyökkäyksiin ja suunnittelulla varmistetaan, että yrityksesi on valmis reagoimaan nopeasti ja minimoimaan vahingot ja toipumisaika.

Mitä ovat kyberturvallisuuden häiriöt?

  • Haittaohjelmat (virukset, madot, kiristysohjelmat).
  • Luvaton pääsy (hakkerointi, salasanojen murtaminen).
  • Tietomurrot (tietojen luvaton muuttaminen tai niihin pääsy).
  • Ulkopuolinen tunkeutuminen (kolmansien osapuolten hyökkäykset).
  • Inhimillinen erehdys (arkaluonteisten tietojen tahaton paljastuminen).
  • Sisäpiirin uhat (työntekijät tai sisäpiiriläiset vaarantavat tahallaan tietoturvan).
  • Tietoturvatietoisuuden tai -koulutuksen puute
  • Ohjelmistojen tai järjestelmien haavoittuvuudet
  • Huonosti konfiguroidut tai riittämättömät turvatoimet.
  • Fyysiset tietoturvahäiriöt (arkaluonteisia tietoja sisältävien laitteiden varastaminen tai katoaminen).

7. Laiminlyönti ohjelmistojen korjaamisessa

Hakkerit käyttävät usein hyväkseen ohjelmistojen haavoittuvuuksia. Ohjelmistojen säännöllinen korjaaminen on yksi yksinkertaisimmista mutta tehokkaimmista tavoista torjua kyberuhkia. Päivitysten ajan tasalla pysyminen auttaa varmistamaan, että kaikki tunnetut tietoturva-aukot on suljettu, mikä vahvistaa puolustustasi.

8. Kolmannen osapuolen riskien huono hallinta

Ulkoiset kumppanisi saattavat olla heikko lenkki tietoturvaketjussasi. On ratkaisevan tärkeää varmistaa, että he noudattavat luotettavia tietoturvakäytäntöjä. Arvioimalla ja valvomalla kolmansien osapuolten riskejä voit estää näitä yhteyksiä muuttumasta kyberuhkien väyliksi. Esimerkiksi Digiturvamallissa: ketterän työkalun avulla voit helposti käyttää parhaita käytäntöjä, kun lähetät toimittajien arviointikyselyitä kolmansille osapuolille vaivattomasti.

Digiturvamallin toimittaja-arviointiominaisuus: kerää ja seuraa helposti toimittajiesi tietoturvatietoja. (Uusi ominaisuus)

9. Datan salauksen puute

Arkaluonteisia tietoja ei saa koskaan jättää avoimeksi. Tietojen salaus lisää turvallisuutta huomattavasti, sillä se muuttaa tiedot koodatuksi tekstiksi, jota voivat käyttää vain ne, joilla on siihen avain. Tämä käytäntö takaa tietojen luottamuksellisuuden ja eheyden, vaikka ne joutuisivat vääriin käsiin.

Salauksen käyttöönotto voi myös auttaa pk-yrityksiä noudattamaan erilaisia sääntelyvaatimuksia, kuten yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) ja sairausvakuutusten siirrettävyyttä ja vastuuvelvollisuutta koskevaa lakia (HIPAA). Näissä säädöksissä edellytetään usein henkilötietojen suojaamista, ja salaus on laajalti hyväksytty menetelmä näiden vaatimustenmukaisuusvaatimusten täyttämiseksi.

10. Vaatimustenmukaisuuden dokumentaation huomiotta jättäminen

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: Älä anna vaatimustenmukaisuuden olla toissijainen ajatus. Selkeä ja tarkka dokumentaatio on kriittisen tärkeää auditointia ja vaatimustenmukaisuuden osoittamista varten. Asianmukainen dokumentointi minimoi oikeudelliset riskit ja tukee kattavaa tietoturvaa. Jotkin työkalut, kuten Digiturvamalli, auttavat sinua esimerkiksi valmiiden mallipohjien avulla varmistaen, että kaikki tärkeät raporttien osat on katettu. Tarvitsetpa sitten vaatimustenmukaisuusraportin, turvallisuuslausuman, politiikan tilannekuvan, menettelydokumentin jne, Digiturvamalli auttaa sinua luomaan sen yhdellä napsautuksella.

Esimerkki Digiturvamallin avulla automaattisesti luodusta toimintakäytäntöraportista.

Johtopäätöksenä

Ennaltaehkäisevä ja tietoinen toiminta on avainasemassa pyrittäessä navigoimaan tietoturvan alalla. Ottamalla huomioon nämä yleiset sudenkuopat yrityksesi voi vahvistaa tietoturva-asemaansa merkittävästi. Muista, että investoiminen tehokkaisiin tietoturvatoimiin ja jatkuva sopeutuminen muuttuviin uhkiin eivät ole pelkkiä suojatoimia, vaan olennainen osa joustavaa liiketoimintastrategiaa. Digitaalisen omaisuutesi suojaaminen vaatii jatkuvaa sitoutumista, mutta se on elintärkeä osa yrityksesi tulevaisuutta.

Sisältö

Jaa artikkeli