Objective: Potential security events or observations are detected by anyone. It is vital that anyone can and knows when and how to report anything that one has observed and that has potential security implications (observations) or events so that the experts can decide if and how it needs to be handled.
Requirements (must): "+ A definition for a reportable security event or observation exists and is known by employees and relevant stakeholders. The following aspects are considered:
- Events and observations related to personnel (e.g., misconduct / misbehaviour)
- Events and observations related to physical security (e.g., intrusion, theft, unauthorized access to security zones, vulnerabilities in the security zones)
- Events and observations related to IT and cyber security (e.g., vulnerable IT-systems, detected successful or unsuccessful attacks)
- Events and observations related to suppliers and other business partners (e.g., any incidents that can have negative effect on the security of own organization)
Adequate mechanisms based on perceived risks to report security events are defined, implemented, and known to all relevant potential reporters
Adequate channels for communication with event reporters exist.
Requirements (should): A common point of contact for event reporting exists.
Different reporting channels according to perceived severity exist (i.e., real time communication for significant events / emergencies in addition to asynchronous mechanisms such as tickets or email) are available.
Employees are obliged and trained to report relevant events.
Security event reports from external parties are considered.
- An externally accessible way to report security events exists and is communicated,
- Reaction to security event reports from external parties are defined
Mechanism to - and information how to - report incidents is accessible by all relevant reporters.
A feedback procedure to reporters is established.
Häiriöiden ilmoittamiseen ylläpidetään prosessia, joka auttaa henkilöstöä ilmoittamaan häiriöistä tehokkaasti ja johdonmukaisesti.
Häiriönä ilmoitettavia asioita ovat mm.:
Henkilöstön ohjeissa korostetaan velvollisuutta raportoida tietoturvahäiriöistä mahdollisimman pian sovitun prosessin mukaisesti. Ohjeistus kuvaa myös muun toiminnan häiriön tapauksessa (mm. virheilmoitusten ja muiden yksityiskohtien kirjaaminen ylös).
Organisaation on laadittava selkeä ja kattava määritelmä siitä, mikä on raportoitava turvallisuustapahtuma tai havainto, ja varmistettava, että se kattaa seuraavat luokat:
Organisaatiolla on oltava määritelty menettely häiriötilanteiden raportointia varten, ja siitä on tiedotettava henkilöstölle:
Organisaatiolla tulee olla selkeät viestintäkanavat tapahtumien raportointia varten:
Organisaation olisi myös harkittava mahdollisuutta ulkoiseen raportointiin. Tämä voi tarkoittaa, että organisaatiolla on järjestelmä, jolla voidaan käsitellä ulkoisten osapuolten raportteja turvallisuustapahtumista, mukaan lukien:
Organisaation olisi myös varmistettava, että häiriötilanteiden raportointimekanismit ja -tiedot ovat helposti kaikkien asianomaisten raportoijien saatavilla, ja otettava käyttöön palautemenettely, jolla turvatapahtumista raportoiville annetaan nopeita vastauksia ja päivityksiä ja jolla varmistetaan, että heille tiedotetaan tuloksista ja tarvittavista jatkotoimista.
Johdon on määriteltävä hallintavastuut ja luotava menettelyt, joilla taataan tehokas ja johdonmukainen reagointi tietoturvahäiriöihin.
Johdon on varmistettava mm.:
Prosessin on varmistettava mm.:
Digiturvamallissa kaikki vaatimuskehikkojen vaatimukset kohdistetaan universaaleihin tietoturvatehtäviin, jotta voitte muodostaa yksittäisen suunnitelman, joka täyttää ison kasan vaatimuksia.