Verkkoja, järjestelmiä ja sovelluksia on valvottava jatkuvasti, jotta ne havaitsevat epänormaalit tapahtumat ja puuttuvat nopeasti mahdollisiin tietoturvahäiriöihin. Seurannan laajuuden ja intensiteetin tulee vastata liiketoiminta- ja turvallisuustarpeita ja samalla noudattaa asiaankuuluvia lakeja ja määräyksiä. Valvontajärjestelmän osia voivat olla verkkojen, järjestelmien ja sovellusten välisen saapuvan ja lähtevän liikenteen analysointi sekä järjestelmä- ja verkkotoimintoihin liittyvien tapahtumalokien tutkiminen.
Organisaation on kuvattava verkon ja tietojärjestelmien käytön normaalitila, jota käytetään lähtökohtana poikkeavuuksien tunnistamisessa.
Normaalitilaa määritettäessä on otettava huomioon seuraavat asiat:
Valvontajärjestelmät on konfiguroitava normaalitilaa vasten, jotta voidaan tunnistaa poikkeava käyttäytyminen, kuten:
Organisaation tietojärjestelmiä ja verkkoa on valvottava poikkeavan käytön havaitsemiksi. Kun poikkeavaa käyttöä havaitaan, organisaation on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin arvioidakseen tietoturvahäiriön mahdollisuuden.
Valvonnassa tulisi hyödyntää työkaluja, jotka mahdollistavat reaaliaikaisen tai säännöllisen valvonnan organisaation tarvetason huomioiden. Valvontakäytännöillä tulisi pystyä hallitsemaan suuria määriä dataa, mukautumaan muuttuvaan uhkaympäristöön sekä lähettää tarvittaessa hälytyksiä välittömästi.
Seuraavien lähteiden sisällyttämistä valvontajärjestelmään on harkittava:
Organisaation on myös luotava toimintatavat "false positive" tulosten tunnistamiseksi ja korjaamiseksi, mukaan lukien valvontaohjelmiston virittäminen tarkempaa poikkeavuuksien tunnistamista varten.
Poikkeavuuksista tulee ilmoittaa relevanteille osapuolille seuraavien toimintojen kehittämiseksi:
Digiturvamallissa kaikki vaatimuskehikkojen vaatimukset kohdistetaan universaaleihin tietoturvatehtäviin, jotta voitte muodostaa yksittäisen suunnitelman, joka täyttää ison kasan vaatimuksia.